Våra medlemmar tar över! Meän jäsenet ottaa yli!

TA ÖVER VÅRT INSTAGRAMKONTO! OTA MEÄN INSTAGRAMMIKONTTU HALTHUUN!

Från och med den 1a juni låter vi våra medlemmar ta över vårt instagramkonto igen! Ska bli så himla kul att få höra era berättelser. Under hösten 2019 och våren 2020 har vi följt med våra medlemmar runt om i  norden och fått ta del av deras relation till den tornedalska kulturen och till meänkieli. Vill du gästa oss? Såklart du vill! Om du har något att berätta? Det har vi alla! Skicka ett meddelande till oss på instagram @metnuoret så bestämmer vi en vecka i sommar som passar dig. Pane sieki viestiä, tästä tullee hauska kesä!

100052033_3315693461798067_7848850380350816256_o

 

 

 

VÅR FÖRENING / MEÄN FÖREENINKI

Met Nuoret är en partipolitiskt obunden organisation för unga som känner samhörighet med meänkieli och det ursprungliga språkområdets kultur och historia. Vi verkar för att stärka unga tornedalingars identitet, språkliga och kulturella utveckling och vara opinionsbildande, ett språkrör för barn och ungdomar i högre instanser. Det geografiska området Tornedalen syftar till älvdalskommunerna Haparanda, Övertorneå och Pajala och även delar av Kiruna och Gällivare Kommuner. Det finns uppskattningsvis mellan 40 000-70 000 meänkielitalande personer i hela Sverige. Dock torde betydligt fler identifiera sig som tornedalingar. Sådana som kanske inte bor i Tornedalen eller ens i Sverige och inte heller äger språket, men vars själ, hjärta och tanke är sprungen ur mandelpotatisen, torrfurorna och de ändlösa myrarna. Idag talas meänkieli i mindre utsträckning av yngre generationer, vilket har skapat en slags utanförkänsla hos dem som inte talar språket. Vi vill därför öppna upp möjligheten och viljan till att bevara vår minoritetsgrupp, inte bara genom språklig kunskap utan även genom kulturell, social och historisk kunskapsspridning.

Met Nuoret on puolueeton föreeninki nuorille, jotka tuntevat olevansa yhteydessä meänkieliin ja alkuperäisen kielialueen kulttuuriin ja historiaan. Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa!

Met Nuorets verksamhet finansieras till stor del genom verksamhetsbidrag från Region Norrbotten.

KONTAKT / YHTEYS

info@metnuoret.se