Ett nytt år framför oss! Uusi vuosi eessä!

Den 4 april höll vi vårt årsmöte, denna gång digitalt på grund av coronaviruset. Lite annorlunda att sitta vid varsin skärm på olika håll både i Sverige och Finland men fullt fungerande och härligt att kunna ses trots rådande läge. Vi gick igenom det gångna året, verksamhetsplanen för det nya året och en ny styrelse valdes. Ni kan läsa mer om våra nya styrelsemedlemmar Hanna Oja och Hannes Olofsson under rubriken ”Styrelse”. Just nu påverkas Met Nuorets arbete såklart av coronaviruset som gör att flera projekt har skjutits fram eller ställts in tills vidare, men vi är taggade inför det nya året och längtar tills vi kan träffas på riktigt igen! Ta hand om varandra <3

Neljäs päivä aprilliä meilä oli vuosikokkous, tällä kertaa digitaalisesti coronaviiruksen takia. Vähän erilaista istua daattorin eessä eri paikoissa Ruottissa ja Suomessa, mutta kuitekki mukava nähhä tosia. Menimä läpi vuotta joka on mennyt, suunittelua uutta vuotta varten ja uusi styyrelsi valithiin. Juuri nyt coronaviirus tietekki vaikuttaa Met Nuoretin työhön, mutta met ootama ette saama kohata toisia taas ilman daattoria ja olema uteliaita siihen mitä tämä uusi vuosi tuopii myötä! Pitäkää huolta toisista <3

20200404_113725_HDR

 

VÅR FÖRENING / MEÄN FÖREENINKI

Met Nuoret är en partipolitiskt obunden organisation för unga som känner samhörighet med meänkieli och det ursprungliga språkområdets kultur och historia. Vi verkar för att stärka unga tornedalingars identitet, språkliga och kulturella utveckling och vara opinionsbildande, ett språkrör för barn och ungdomar i högre instanser. Det geografiska området Tornedalen syftar till älvdalskommunerna Haparanda, Övertorneå och Pajala och även delar av Kiruna och Gällivare Kommuner. Det finns uppskattningsvis mellan 40 000-70 000 meänkielitalande personer i hela Sverige. Dock torde betydligt fler identifiera sig som tornedalingar. Sådana som kanske inte bor i Tornedalen eller ens i Sverige och inte heller äger språket, men vars själ, hjärta och tanke är sprungen ur mandelpotatisen, torrfurorna och de ändlösa myrarna. Idag talas meänkieli i mindre utsträckning av yngre generationer, vilket har skapat en slags utanförkänsla hos dem som inte talar språket. Vi vill därför öppna upp möjligheten och viljan till att bevara vår minoritetsgrupp, inte bara genom språklig kunskap utan även genom kulturell, social och historisk kunskapsspridning.

Met Nuoret on puolueeton föreeninki nuorille, jotka tuntevat olevansa yhteydessä meänkieliin ja alkuperäisen kielialueen kulttuuriin ja historiaan. Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa!

Met Nuorets verksamhet finansieras till stor del genom verksamhetsbidrag från Region Norrbotten.

KONTAKT / YHTEYS

info@metnuoret.se