Årsmöte i Gällivare 4-6 april

Våren är här och snart är det dags för Met Nuorets årsmöte 2020. Som medlem i Met Nuoret får du möjlighet till att delta i årsmötet oavsett om du är aktiv
eller bara nyfiken på vad vi sysslar med. I år hålls mötet i Gällivare i en mysig stuga vid Tjautjasjaur. Under årsmötet kommer en ny styrelse att väljas och en verksamhetsplan ska klubbas igenom. Du som medlem har också möjlighet att lägga fram en motion (förslag) till årsmötet på vad du tycker Met Nuoret ska arbeta med. Skicka din motion till info@metnuoret.se senast den 14 mars.

Men hur kommer helgen att se ut? Årsmötet hålls den 5 april, men som deltagare är du välkommen under kvällen fredag den 4 april och stanna ända till lunch söndag den 6 april. Förutom att ha årsmöte kommer vi att prata om hur vi ska utveckla Met Nuoret och planera inför framtiden, bada bastu och laga mat
tillsammans. Alla medlemmar är välkomna att vara med. Boende, mat och resa bekostas av Met Nuoret. Mer info skickas ut till de som anmäler sig till helgen. Sista anmälningsdag 10 mars.

Ifall det finns funderingar är det bara att kontakta oss via mejl (info@metnuoret.se) eller lämna en meddelande via Facebook till Met Nuoret. Tule följhyyn!

 

VÅR FÖRENING / MEÄN FÖREENINKI

Met Nuoret är en partipolitiskt obunden organisation för unga som känner samhörighet med meänkieli och det ursprungliga språkområdets kultur och historia. Vi verkar för att stärka unga tornedalingars identitet, språkliga och kulturella utveckling och vara opinionsbildande, ett språkrör för barn och ungdomar i högre instanser. Det geografiska området Tornedalen syftar till älvdalskommunerna Haparanda, Övertorneå och Pajala och även delar av Kiruna och Gällivare Kommuner. Det finns uppskattningsvis mellan 40 000-70 000 meänkielitalande personer i hela Sverige. Dock torde betydligt fler identifiera sig som tornedalingar. Sådana som kanske inte bor i Tornedalen eller ens i Sverige och inte heller äger språket, men vars själ, hjärta och tanke är sprungen ur mandelpotatisen, torrfurorna och de ändlösa myrarna. Idag talas meänkieli i mindre utsträckning av yngre generationer, vilket har skapat en slags utanförkänsla hos dem som inte talar språket. Vi vill därför öppna upp möjligheten och viljan till att bevara vår minoritetsgrupp, inte bara genom språklig kunskap utan även genom kulturell, social och historisk kunskapsspridning.

Met Nuoret on puolueeton föreeninki nuorille, jotka tuntevat olevansa yhteydessä meänkieliin ja alkuperäisen kielialueen kulttuuriin ja historiaan. Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa!

Met Nuorets verksamhet finansieras till stor del genom verksamhetsbidrag från Region Norrbotten.

KONTAKT / YHTEYS

info@metnuoret.se