Met Nuoret på Pajala marknad – Bli volontär!

Met Nuoret har en tältplats på Pajala marknad år 2018 och finns att hitta i anslutning till Torgkiosken i Pajala. Vi kommer att engagera till tävlingsdeltagande, bjuda på lite godsaker och profilprodukter. Vi hoppas på att värva fler medlemmar och att just vi träffas. Är du medlem i Met Nuoret och känner för att hjälpa till? Anmäl dig som volontär genom att klicka här och fyll i formuläret.

 

VÅR FÖRENING / MEÄN FÖREENINKI

Met Nuoret är en partipolitiskt obunden organisation för unga som känner samhörighet med meänkieli och det ursprungliga språkområdets kultur och historia. Vi verkar för att stärka unga tornedalingars identitet, språkliga och kulturella utveckling och vara opinionsbildande, ett språkrör för barn och ungdomar i högre instanser. Det geografiska området Tornedalen syftar till älvdalskommunerna Haparanda, Övertorneå och Pajala och även delar av Kiruna och Gällivare Kommuner. Det finns uppskattningsvis mellan 40 000-70 000 meänkielitalande personer i hela Sverige. Dock torde betydligt fler identifiera sig som tornedalingar. Sådana som kanske inte bor I Tornedalen eller ens i Sverige och inte heller äger språket, men vars själ, hjärta och tanke är sprungen ur mandelpotatisen, torrfurorna och de ändlösa myrarna. Idag talas meänkieli i mindre utsträckning av yngre generationer, vilket har skapat en slags utanförkänsla hos dem som inte talar språket. Vi vill därför öppna upp möjligheten och viljan till att bevara vår minoritetsgrupp, inte bara genom språklig kunskap utan även genom kulturell, social och historisk kunskapsspridning.

KONTAKT / KONTAKTI

info@metnuoret.se