Motioner till årskongressen – gör dig hörd!

I ett år har Met Nuorets styrelse verkat, och vad har hänt? Queerordbok, samrådsdeltagande, inflytande på UR:s ungdomsmaterial – och snart lanseras Met Nuorets språkpaket.

Du som medlem kan påverka vad Met Nuorets minoritetspolitiska inriktning ska vara och vad Met Nuoret ska verka för. Som medlem i Met Nuoret har du möjlighet att lämna in en eller flera motioner för att göra dig hörd. Det betyder att du kan lämna förslag till beslut till styrelsen. I förslaget kan du säga vad du vill att Met Nuoret ska fokusera på och arbeta med under kommande år. Du kan lämna synpunkter och visa ditt engagemang och intresse för de frågor som du önskar att Met Nuoret ska driva, eller ha en åsikt om det arbete som Met Nuoret gör eller inte gör. Du kanske har en projektidé som du vill ha hjälp med eller som du vill att Met Nuoret ska söka pengar för att driva? Skriv din motion till oss och berätta om den idén. Om du är osäker på hur du ska gå tillväga så kan du höra av dig till oss, skicka ett meddelande till info@metnuoret.se.

Vi behöver din motion senast torsdagen den 1 februari 2018, skicka den till info@metnuoret.se. Du får skicka in hur många motioner du vill och de kommer att behandlas på årskongressen den 14 april 2018. Alla närvarande medlemmar har rösträtt på årskongressen.

Detta ska finnas i din motion

– En rubrik som beskriver innehållet

– Ett ämne per motion

– Bakgrund till ämnet

– Ditt förslag till beslut

– Motivering till ditt förslag

– Skriv under motionen med dagens datum, ditt namn och dina kontaktuppgifter

Av Linnea Huhta

 

VÅR FÖRENING / MEÄN FÖREENINKI

Met Nuoret är en partipolitiskt obunden organisation för unga som känner samhörighet med meänkieli och det ursprungliga språkområdets kultur och historia. Vi verkar för att stärka unga tornedalingars identitet, språkliga och kulturella utveckling och vara opinionsbildande, ett språkrör för barn och ungdomar i högre instanser. Det geografiska området Tornedalen syftar till älvdalskommunerna Haparanda, Övertorneå och Pajala och även delar av Kiruna och Gällivare Kommuner. Det finns uppskattningsvis mellan 40 000-70 000 meänkielitalande personer i hela Sverige. Dock torde betydligt fler identifiera sig som tornedalingar. Sådana som kanske inte bor i Tornedalen eller ens i Sverige och inte heller äger språket, men vars själ, hjärta och tanke är sprungen ur mandelpotatisen, torrfurorna och de ändlösa myrarna. Idag talas meänkieli i mindre utsträckning av yngre generationer, vilket har skapat en slags utanförkänsla hos dem som inte talar språket. Vi vill därför öppna upp möjligheten och viljan till att bevara vår minoritetsgrupp, inte bara genom språklig kunskap utan även genom kulturell, social och historisk kunskapsspridning.

Met Nuoret on puolueeton föreeninki nuorille, jotka tuntevat olevansa yhteydessä meänkieliin ja alkuperäisen kielialueen kulttuuriin ja historiaan. Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa!

Met Nuorets verksamhet finansieras till stor del genom verksamhetsbidrag från Region Norrbotten.

KONTAKT / YHTEYS

info@metnuoret.se