Pressmeddelande: Met Nuoret – Vi vill ha en gemensam flagga!

 

PRESSMEDDELANDE: MET NUORET – VI VILL HA EN GEMENSAM FLAGGA!

12986340_10153681532716025_1623681763_o
Under sin årsmöteshelg i Kiruna beslutade Met Nuoret att man föredrar en gemensam flagga för den meänkielispråkiga befolkningen i Sverige och Norge.

Met Nuoret motiverar sitt beslut med att en gemensam flagga för individerna närmare varandra som ett folk. Met Nuoret samlar inte bara tornedalska unga utan medlemmar från hela språkområdet som känner samhörighet med meänkieli – därför känns den gemensamma flaggan mer ultimat för organisationens syfte.

– Den gemensamma flaggan reflekterar ungdomsförbundets sammansättning på ett bättre sätt och är en symbol som alla kan ställa sig bakom. I dag kan inte alla i språkområdet ställa sig bakom meänflakun eller kveeniflakun. Men tas en ny gemensam flagga i bruk är det någonting som alla kan ställa sig bakom och det är vad vi strävar efter då vi vill komma närmare varandra som ett folk, säger Met Nuorets vice ordförande Johanna Nordblad Sirkka.

Oavsett om ungdomsförbundet kommer använda en gemensam flagga betonar man att de gamla flaggorna kommer att finnas kvar –  så detta ska inte ses som ett hot mot de existerande flaggorna. I slutänden handlar detta ytterst om att ena den norska och svenska sidan som ett folk – och då är en gemensam flagga nödvändig.

 

Kontakt:
Johanna Nordblad Sirkka, tel. 070 261 76 86

About The Author

Johanna Nordblad Sirkka
paskahousu

 

VÅR FÖRENING / MEÄN FÖREENINKI

Met Nuoret är en partipolitiskt obunden organisation för unga som känner samhörighet med meänkieli och det ursprungliga språkområdets kultur och historia. Vi verkar för att stärka unga tornedalingars identitet, språkliga och kulturella utveckling och vara opinionsbildande, ett språkrör för barn och ungdomar i högre instanser. Det geografiska området Tornedalen syftar till älvdalskommunerna Haparanda, Övertorneå och Pajala och även delar av Kiruna och Gällivare Kommuner. Det finns uppskattningsvis mellan 40 000-70 000 meänkielitalande personer i hela Sverige. Dock torde betydligt fler identifiera sig som tornedalingar. Sådana som kanske inte bor i Tornedalen eller ens i Sverige och inte heller äger språket, men vars själ, hjärta och tanke är sprungen ur mandelpotatisen, torrfurorna och de ändlösa myrarna. Idag talas meänkieli i mindre utsträckning av yngre generationer, vilket har skapat en slags utanförkänsla hos dem som inte talar språket. Vi vill därför öppna upp möjligheten och viljan till att bevara vår minoritetsgrupp, inte bara genom språklig kunskap utan även genom kulturell, social och historisk kunskapsspridning.

Met Nuoret on puolueeton föreeninki nuorille, jotka tuntevat olevansa yhteydessä meänkieliin ja alkuperäisen kielialueen kulttuuriin ja historiaan. Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa!

Met Nuorets verksamhet finansieras till stor del genom verksamhetsbidrag från Region Norrbotten.

KONTAKT / YHTEYS

info@metnuoret.se